Tuesday, 17 July 2012

Takdir Itu Milik Aku

Takdir itu apa?? bertanya pada hati..menjawab dengan akal..hati kata takdir itu ketetapan Allah SWT.. kadang..aku keliru dengan takdir..takdir itu boleh diubah ka? ya..sebenarnya ya..takdir boleh diubah dengan doa dan amalan yang baik..Berdasarkan sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud, "Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan yang baik".

Omar Al-Khattab ra pada suatu ketika, telah melafazkan doa-doa ini ketika bertawaf: “Ya Allah, jika Engkau telah mentakdirkan aku tergolong di dalam golongan orang-orang yang bahagia, tetaplah aku di dalam keadaan aku.
Sebaliknya jika Engkau telah tetapkan aku di dalam golongan orang-orang yang celaka dan berdosa, hapuskanlah takdir itu dan masukkanlah aku ke dalam golongan orang-orang yang mendapat kebahagiaan dan keampunan.” 


Mencari dan terus mencari mengenai TAKDIR... 
Tahukah anda????
Terdapat 4 perkara yang tertulis untuk kita sebelum kita dilahirkan :

1. Rezeki (termasuk jodoh)
2. Ajal
3. Amalan
4. Nasib - ketentuan baik/buruk

Dalam sebuah hadis riwayat Bukhari Muslim dari Ibnu Mas’ud R.A., dikhabarkan bahawa Rasulullah SAW bersabda :
“Sesungguhnya seseorang kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian dijadikan segumpal darah seumpamanya, kemudian dijadikan seketul daging seumpamanya, kemudian Allah mengutuskan seorang Malaikat untuk menulis empat kalimah dan diarahkan agar menulis- amalannya, ajalnya, rezekinya dan untung jahat atau untung baik, kemudian ditiupkan rohnya…”.


Takdir ada dua jenis..takdir Mubram dan takdir Mu'allaq..
Apa itu takdir mubram?
Takdir mubram adalah takdir yang dah ditetapkan dan tidak akan berubah. Contohnya, kematian dan kelahiran..
Takdir mu'allaq adalah takdir yang boleh berubah dan merupakan ketentuan Allah bersesuaian dengan usaha dan ikhtiar manusia. Contohnya, cita-cita dan kejayaan kita..

Bagaimana dengan JODOH?? 
Jodoh ditetapkan atau kita sendiri yang buat pilihan?
Jodoh itu pasti atau tidak?
Ianya Takdir Mubram atau Takdir Mu'allaq???

Sebenarnya..jodoh ini bersifat Mu'allaq..maksudnya ia bergantung kepada pilihan, potensi, persiapan kita..tetapi, bila kita sudah bernikah..kita suda ada masa silam iaitu ijab kabul, maka..masa silam itu sudah suda pasti dan ia menjadi Mubram..tidak akan berubah dan sudah ditetapkan.. 

Oleh itu, jodoh ini boleh jadi mubram kalau benda itu sudah terjadi dan boleh menjadi mu'allaq pada situasi kita belum bernikah. maka, bila kita sudah tahu jodoh itu mu'allaq..kita kena sentiasa bersangka baik kepada Allah SWT bahawa kita akan mendapat jodoh yang paling HIGH CLASS di dunia.. maksudnya, hidupnya meletakkan ALLAH nombor 1, mencintai kita kerana Allah SWT, bermujahadah melawan nafsunya dan cintanya menjaga hubungan dengan Allah dan sesama manusia.video
Untuk lebih faham mengenai jodoh, kawan-kawab boleh lihat video ini(Forum Kau Tercipta Untukku) ..penerangan dari Ustazah Fatimah Syarha..minit yang ke 8.44.. sambungan dari video ini http://www.youtube.com/watch?v=U9CBrPXaSYE


Teman-temanku..
Tidak dinafikan..ada di antara kita yg menyalahkan takdir..begitu juga aku.. tapi, kini aku mulai sedar satu perkara..baik dan buruk hanya pada pandangan kita yang terbatas, namun pada pandanganNya yang Maha luas, semua yang ditakdirkan ke atas hambaNya pasti bermaksud baik. Sentiasalah berdoa dan berusaha, insyaAllah..kita akan mendapat yang terbaik..Aamiin..

Bersangkalah baik kepada Allah berdasarkan firmanNya:
"Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya..." (Surah al-Baqarah: ayat 216)


Seorang ahli hikmah, Ibn Atoillah menjelaskan hakikat ini menerusi katanya , "barang siapa yang menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdirNya maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hati seseorang..." 

Renung-renungkanlah...
"Kadang2 Allah sembunyikan matahari…dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar..Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi..". 

Setakat ini sahaja penulisan saya.. maklumat yg saya peroleh semua dari hasil pencarian saya mengenai soal takdir dan forum 'kau tercipta untukku'. Alhamdullillah, saya lebih faham soal takdir terutamanya mengenai jodoh.. semoga ilmu ini kita manfaatkan bersama-sama. ^_^

No comments:

Post a Comment